Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμπληρωματα διατροφης για καλύτερο μεταβολισμό και αποδοτική άσκηση.

Συμπληρωματα διατροφης για καλύτερο μεταβολισμό και αποδοτική άσκηση.

Στην κρίσιμη νεανική και εφηβική ηλικία, η άθληση αποτελεί απαραίτητο συστατικό στοιχείο της σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης. Τα συμπληρώματα διατροφής, εφόσον λαμβάνονται με τη σωστή καθοδήγηση, αναπτύσσουν το σύνολο των μυικών ομάδων του αθλούμενου με τον πλέον υγιή και αποτελεσματικό τροπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σκελετικοί μύες, οι οποίοι είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος, καθώς καταλαμβάνουν το 40% του συνόλου του βάρους του (Kamei et al 2020). Οι σκελετικοί μύες πρέπει να συντηρούνται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης ώστε να την φέρνουν εις πέρας χωρίς τραυματισμούς, όσο και κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας. Στη βελτίωση της κατάστασης αλλά και στην αποτελεσματική συντήρηση όλων των μυικών ομάδων βοηθούν τα πρωτεϊνικά συμπληρωματα διατροφης και τα αμινοξέα. Παράλληλα, το σώμα πρέπει να χρησιμοποιεί ικανό αριθμό υδατανθράκων αλλά και γλυκόζης μέσα από εξειδικευμένα σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής. Τα δεδομένα εξαντλητικών ερευνών (Isenmann et al 2019) υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη των απαραίτητων αυτών συμπληρωμάτων μειώνει τη βλάβη των σκελετικών μυών που προκαλείται από την άσκηση και επιδρά καταλυτικά στην αναγέννησή τους. 


Τα συμπληρωματα διατροφης πρέπει να λαμβάνονται κατά κόρον στο πλαίσιο μιας ομαλής καθημερινής συνήθειας ώστε ο οργανισμός να αποκομίζει τα μέγιστα από αυτά (Van Vliet et al 2018). Οι διατροφικές συνήθειες, ανεξαρτήτως της πρόσληψης συμπληρωμάτων, είναι το ίδιο (ή και μερικές φορές περισσότερο) σημαντικές και από την ίδια την άσκηση. Το μακρόχρονο πλάνο διατροφής και άσκησης με καλά σχεδιασμένα επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι απαραίτητο ειδικά σε αθλούμενους που επιδιώκουν ορατά αποτελέσματα στο σώμα τους μέσα σε σύντομα χρονικά διαστήματα. Παράλληλα, τα συμπληρώματα διατροφής ασκούν ευεργετική επίδραση στον μεταβολισμό, αλλά υπό συνθήκες διατηρούν και θεραπευτικές ιδιότητες σε αρκετές παθήσεις (Holeček 2018). Οι γιατροί των διαφόρων ειδικοτήτων είναι ενήμεροι και προτείνουν το κατάλληλο συμπλήρωμα για την αντιμετώπιση των κατάλληλων περιστατικών.

Ενώ έρευνες έχουν αποδείξει σχέση μεταξύ αναβολικών ουσιών και τάσης (ειδικά των εφήβων) αθλητών σε άλλες παράλληλες φαρμακευτικές και εξαρτησιογόνες ουσίες (Ricciardelli et al 2016), η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής κατά την άσκηση κρίνεται απαραίτητη και από ειδικούς της αθλητικής υγείας αλλά και από διατροφολόγους. Τα συμπληρώματα διατροφής, εφόσον διατίθενται από επώνυμους οίκους και χρησιμοποιούνται στις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες, όχι μόνο δεν προκαλούν σωματικές ή ψυχολογικές παρενέργειες, αλλά αντιθέτως συμβάλλουν στην σωστή ανάπτυξη της μυικής μάζας και στην αντοχή του αθλούμενου. Ωστόσο επειδή στη διεθνή αγορά έχουν εισαχθεί συμπληρωματα διατροφης αμφιβόλου προέλευσης, οι ειδικοί συστήνουν να προμηθεύεστε τα απαραίτητα σκευάσματα από εξειδικευμένα καταστήματα αθλητικής διατροφής. Τα καταστήματα αυτά διαθέτουν έμπειρα στελέχη πωλήσεων που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή μέσα από μια ευρεία γκάμα επώνυμων και δοκιμασμένων κατασκευαστών. Μην εμπιστεύεστε κατασκευαστές οι οποίοι δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η εγχώρια νομοθεσία. Στο Katerelosfitness θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά και να απαντήσουμε στις απορίες σας σχετικά με κάθε είδος συμπληρώματος διατροφής.  


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

Holeček, M. (2018) "Branched-chain amino acids in health and disease: metabolism, alterations in blood plasma, and as supplements." Nutr Metab (Lond) 15, 33 (2018).

Isenmann, E.; Blume, F.; Bizjak, D.A.; Hundsdörfer, V.; Pagano, S.; Schibrowski, S.; Simon, W.; Schmandra, L.; Diel, P. (2019) "Comparison of Pro-Regenerative Effects of Carbohydrates and Protein Administrated by Shake and Non-Macro-Nutrient Matched Food Items on the Skeletal Muscle after Acute Endurance Exercise." Nutrients 2019, 11, 744.

Kamei, Y.; Hatazawa, Y.; Uchitomi, R.; Yoshimura, R.; Miura, S. (2020) "Regulation of Skeletal Muscle Function by Amino Acids" Nutrients 2020, 12, 261.

Ricciardelli L.A., Williams R.J. (2016) "Use of Supplements and Drugs to Change Body Image and Appearance Among Boys and Male Adolescents." In: Hall M., Grogan S., Gough B. (eds) Chemically Modified Bodies. Palgrave Macmillan, London

Van Vliet, S.; Beals, J.W.; Martinez, I.G.; Skinner, S.K.; Burd, N.A. (2018) "Achieving Optimal Post-Exercise Muscle Protein Remodeling in Physically Active Adults through Whole Food Consumption." Nutrients 2018, 10, 224.

  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -