Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι ξέρουμε για τα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ; Ιστορική πορεία και είδη.

Τι ξέρουμε για τα ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ; Ιστορική πορεία και είδη.

Συμπληρωματα διατροφης είναι οι διατροφικές εκείνες ουσίες οι οποίες αυξάνουν τη συνηθισμένη  ημερήσια πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων ενός ανθρώπου σε βαθμό ανάλογο της στοχοθεσίας και των βραχυπρόθεσμων ή μακροπρόθεσμων επιδιώξεών του. Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων και διατροφής όπως η FDA, τα συμπληρωματα διατροφης δεν εντάσσονται στα φαρμακευτικά σκευάσματα, στα επεξεργασμένα τρόφιμα ή στα πρόσθετα τροφίμων. Αποτελούν ξεχωριστή και ειδική κατηγορία σκευασμάτων των οποίων η χρήση βασίζεται στην ανθρώπινη προαίρεση και όχι στην ανάγκη θεραπείας κάποιας ασθένειας ή στην προετοιμασία κάποιας παραδοσιακής μορφής τροφίμου.

Τα συμπληρώματα διατροφής διανέμονται σε διάφορες μορφές (χάπια, σκόνη, σιρόπια, μπάρες κ.α.) και δεν στοχεύουν στο να ανταγωνιστούν τρόφιμα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και γι αυτό παραμένουν διεθνώς εκτός αυστηρού ελεγκτικού νομοθετικού πλαισίου. Η αμερικανική FDA είναι ο πιο γνωστός οργανισμός ο οποίος επεμβαίνει στην κυκλοφορία ενός σκευάσματος συμπληρώματος διατροφής στις αποκλειστικές περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδειχθεί επιστημονικά ο επιβλαβής χαρακτήρας ενός συμπληρώματος διατροφής. Η FDA ξεκίνησε από νομοθετική παρέμβαση του αμερικανικού κογκρέσου το 1962, έπειτα από παρενέργειες που προκάλεσε μια καταπραϋντική ουσία σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης. Από τότε έχουν υπάρξει ποικίλες νομοθετικές πρωτοβουλίες οι οποίες όμως δεν έχουν δημιουργήσει για τα συμπληρώματα διατροφής το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο που αφορά τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Τα πιο γνωστά συμπληρωματα διατροφης είναι οι βιταμίνες, οι οποίες παράγονται και διατίθενται είτε μεμονωμένα είτε σε πολυβιταμινούχα σκευασματα. Εξίσου δημοφιλή κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναδειχθεί τα αμινοξέα και οι πρωτεΐνες, καθώς και ποικίλα φυτικά σκευάσματα. Αρκετοί ειδικοί προτείνουν κατά καιρούς και την πρόσληψη ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, μεταλλικών στοιχείων και ηλεκτρολυτών. Όλα τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες εφόσον δεν προσλαμβάνονται στην συνιστώμενη δοσολογία. Για παράδειγμα, η υπερβολική δόση βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικές βλάβες, αδυναμία όρασης, πονοκεφάλους, οστικές βλάβες, ναυτία και πολλά άλλα. Επίσης αρκετά συμπληρώματα σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να απενεργοποιήσουν τη δράση σημαντικών φαρμάκων: για παράδειγμα τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης C και Ε μπορούν να ακυρώσουν τη δράση της χημειοθεραπείας εφόσον δεν λαμβάνονται στα ασφαλή πλαίσια της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας, ενώ η υπερβολική κατανάλωση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ναυτίες και ηπατικές δυσλειτουργίες.

Στον αγώνα παραγωγής και διάθεσης συμπληρωμάτων διατροφής πρωτοστατούν η Ινδία και η Κίνα. Αυτές οι χώρες άλλωστε έχουν μακρά ιστορία στη χρήση φυτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων. Η Κίνα μάλιστα, μαζί με την Ιαπωνία, αποτελούν ιστορικά τις σημαντικότερες αγορές συμπληρωμάτων διατροφής μετά τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί και η ραγδαία άνοδος της Ινδίας στα συμπληρωματα διατροφης ειδικά κατά την τελευταία δεκαετία. Σε αυτές τις χώρες της Ασίας αναπτύσσεται εξίσου ραγδαία και το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) των μεγάλων εταιρειών και πανεπιστημίων. Οι σοβαροί επενδυτές συνεχώς βοηθούν στη εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόκτηση της Natrol από την Aurobindo Pharma για 130 εκατομμύρια, με την Ινδία να αναδεικνύεται σε πρωταθλητή στρατηγικών επενδυτικών δράσεων.

Οι σύγχρονες ανάγκες άσκησης και διαβίωσης οδηγούν αναπόδραστα και στην περιστασιακή ή τακτική χρήση συμπληρωμάτων διατροφής. Ωστόσο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την προαγωγή της ατομικής υγείας η επιλογή επωνύμων και δοκιμασμένων σκευασμάτων. Η katerelosfitness φροντίζει να εισάγει και να διαθέτει στην ελληνική αγορά τα πιο επώνυμα συμπληρωματα διατροφης στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Εμπιστευθείτε τους ειδικούς και αποκομίστε τα μέγιστα για το σώμα και τις επιδιωκόμενες επιδόσεις σας. Η σωστή και συστηματική χρήση των κατάλληλων θρεπτικών σκευασμάτων θα φέρει γρήγορα και εγγυημένα αποτελέσματα.
 

--------------

Με πληροφορίες από: Ghosh, Somsubhra & Pahari, Sandeep & Roy, Tathagata. (2018). «An updated overview on food supplement.» Asian Journal of Research in Chemistry. 11. 10.5958/0974-4150.2018.00122.0. 
 
  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -