Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμπληρώματα διατροφής και Υγεία των Οστών

Συμπληρώματα διατροφής και Υγεία των Οστών

Το 1994, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε την οστεοπόρωση ως μια ασθένεια «που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και μικροαρχιτεκτονική επιδείνωση του οστικού ιστού, που οδηγεί σε ευθραυστότητα των οστών και κατά συνέπεια αύξηση του κινδύνου κατάγματος». Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 179.000 άνδρες και 611.000 γυναίκες υποφέρουν από κάταγμα ισχίου κάθε χρόνο και οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να διπλασιαστούν τα επόμενα 40 χρόνια, καθώς η δημογραφική κατάσταση στην Ευρώπη εξελίσσεται και ο πληθυσμός γερνά. Αν και ολόκληρος ο πληθυσμός κινδυνεύει από ανάλογες οστικές παθήσεις, η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης αυξάνεται ανάλογα με διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό ή το κάταγμα και η καταγωγή. Η έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ έχουν επίσης αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου.  Η μάζα των οστών κορυφώνεται σε ηλικία περίπου 18 ετών και, σε σκελετικούς χώρους όπως το εγγύς μηριαίο τμήμα, μειώνεται στη συνέχεια με επιταχυνόμενο ρυθμό μετά την ηλικία των 50 ετών. Η απόκτηση οστικής μάζας κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία και την πρώιμη ενηλικίωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης στη μετέπειτα ενήλικη ζωή. 

 
 Η διατροφή και συνεπώς τα συμπληρωματα διατροφης αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία των οστών. Ορισμένα άλατα και βιταμίνες έχουν αναγνωριστεί ότι διαδραματίζουν ρόλο στην πρόληψη των ασθενειών των οστών, ιδιαίτερα της οστεοπόρωσης. Παρόλα αυτά, σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει προς το παρόν κοινή επιστημονική παραδοχή για τα ανώτατα επίπεδα πρόσληψης των διατροφικών στοιχείων ως συμπληρώματα διατροφής. Το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης αντιπροσωπεύει ένα κατώφλι πάνω από το οποίο ενδέχεται να αυξηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης. Την ίδια στιγμή στη βιβλιογραφία και στο εμπόριο μπορούμε να ενημερωθούμε για τις συνιστώμενες ποσότητες ημερήσιας πρόσληψης κάθε θρεπτικού συστατικού στοιχείου συμπληρώματος ή ακόμη και συσκευασμένου τροφίμου. Γι αυτό το λόγο, όλα τα επώνυμα συμπληρώματα διατροφής αναγράφουν στις συσκευασίες τους τις εν λόγω συνιστώμενες ποσότητες.
 
Τα οφέλη στα συμπληρώματα διατροφής (κατά κόρον Ασβέστιο και Βιταμίνη D) για τους ανθρώπους με κίνδυνο οστεοπόρωσης θεωρούνται πλέον καθιερωμένα. Η παρατεταμένη εμπλουτισμένη διατροφή σε ασβέστιο και βιταμίνη D, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει την απώλεια οστού και αποτρέπει σε ικανοποιητικό βαθμό την ευθραυστότητα των οστών στις περιπτώσεις καταγμάτων. Ο ρόλος της βιταμίνης Κ στην υγεία των οστών είναι λιγότερο τεκμηριωμένος, αν και μπορεί να ενισχύσει τις δράσεις του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Το μαγνήσιο είναι επίσης ένα θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην ποιότητα των οστών, αλλά το όφελος πρόσληψής του μέσω συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να αποδειχθεί στο μέλλον.
 
Πηγή:
Jean-Philippe Bonjour , Léon Guéguen , Cristina Palacios , Martin J. Shearer and Connie M. Weaver "Minerals and vitamins in bone health: the potential value of dietary enhancement"
 Cambridge University Press: 01/04/2009
  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -