Συμπληρωματα διατροφής (Βιταμίνη D) και ΚορονοϊόςΗ παγκόσμια οικονομία, τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και η ανθρώπινη ζωή επηρεάζονται αρνητικά από το ξέσπασμα COVID-19 [1]. Αν και οι περισσότερες χώρες κινούνται σταδιακά για να επιτύχουν μια ισορροπία μεταξύ του σχεδιασμού ασφάλειας των ανθρώπων αλλά και της επιβίωσης της αγοράς, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε θρεπτικά τρόφιμα υψηλής ποιότητας αλλά και σε συμπληρωματα διατροφης. Επομένως, η προμήθεια συμπληρωμάτων διατροφής σε ασθενείς με COVID-19 (και όχι μόνο) μπορεί να θεωρηθεί μια έξυπνη προσέγγιση για τη βελτίωση της κατάστασης της δημόσιας υγείας, ιδίως σε χώρες με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα. Επί του παρόντος, η χρήση ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, ιδίως βιταμινών, έχει οδηγήσει σε μείωση της σοβαρότητας του COVID-19 [2, 3]. Η βιταμίνη D εισάγεται ως ένα από τα σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά στη βελτίωση της υγείας των ασθενών με COVID-19 λόγω ανοσορυθμιστικών λειτουργιών [3, 4]. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει αμφισημία στη συνιστώμενη δοσολογία βιταμίνης D για ασθενείς με COVID-19. Σε πολλές χώρες, τα συνιστώμενα συμπληρώματα βιταμίνης D και τα επαρκή επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D (25 (OH) D) θεωρούνται 600-4000 IU / d και 20 ng / mL, αντίστοιχα. Μια συγκέντρωση ορού 20-30 ng / mL θα ήταν κατάλληλη επειδή η ασφάλεια των υψηλών επιπέδων 25 (OH) D δεν είναι καθορισμένη. Η εκτίμηση της κατάλληλης δόσης εξαρτάται από ορισμένες παραμέτρους όπως το βασικό επίπεδο της βιταμίνης D, τις γενικές καταστάσεις του ασθενούς και το ποσοστό σοβαρότητας της λοίμωξης COVID-19. Η λήψη 5000-10.000 IU / d βιταμίνης D3 για αρκετές εβδομάδες συνιστάται ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα 25 (OH) D κατά 40-60 ng / mL για μια γρήγορη μείωση του κινδύνου μόλυνσης του COVID-19. Τα αποτελέσματα επεσήμαναν επίσης ότι οι ασθενείς με COVID-19 πρέπει να λαμβάνουν υψηλότερες δόσεις βιταμίνης D3 [5]. Οι Panarese και Shahini [4] ανέφεραν ότι η χρήση συμπληρωμάτων βιταμίνης D (χωρίς υπερβάσεις στις δοσολογίες) θα ήταν μια καλή διατροφική στρατηγική για τη σοβαρή μείωση του COVID-2019. Ο Alipio [6] ανακάλυψε πρόσφατα ότι η αύξηση του επιπέδου 25 (OH) D στον ορό έως το βέλτιστο επίπεδο θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά τα κλινικά αποτελέσματα σε 212 περιπτώσεις στις Φιλιππίνες με αυτή την αναπνευστική νόσο. Νωρίτερα, αποδείχθηκε ότι η τακτική πρόσληψη βιταμίνης D2 / D3 (~ 2000 IU / d) από άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D θα μπορούσε να αποτρέψει αξιοσημείωτα την οξεία μόλυνση του αναπνευστικού συστήματος [7]. Συνοψίζοντας, η χρήση της βιταμίνης D ως πιθανή ανοσοενισχυτική θεραπεία ή στα συμπληρωματα διατροφης, μπορεί να ρυθμίσει την έκφραση ACE2 με μείωση στη δημιουργία φλεγμονωδών κυτοκινών. Σε σύγκριση με τη μέθοδο άμεσης προσθήκης / ανάμιξης, η μικρο- / νανοενθυλάκωση της βιταμίνης D σε μια μήτρα πολυμερούς και στη συνέχεια η ενσωμάτωση σε τρόφιμα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τον ρυθμό παράδοσής της μέσω της ενισχυμένης φυσικοχημικής σταθερότητας, της υδατοδιαλυτότητας και της βιοδιαθεσιμότητας. Συνιστάται τα τρόφιμα εμπλουτισμένα με βασικά μικροθρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη D να καταναλώνονται κυρίως από υποσιτισμένα άτομα με COVID-19, καθώς η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) συνέστησε στους ανθρώπους αυτούς να λαμβάνουν καθημερινά το μέσο διατροφικό επίπεδο των μικροθρεπτικών συστατικών. Τα συμπληρώματα διατροφής αποδεικνύονται για άλλη μια φορά σύμμαχος στη φροντίδα της υγείας μας ειδικά κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 1. COVID-19 coronavirus outbreak. 2020. https://www.worldometers.info/coronavirus/. Accessed: Aug 5, 2020. 2. Ali N. Role of vitamin D in preventing of COVID-19 infection, progression and severity. J Infect Public Health. 2020. https://doi.org/10.1016/j.jiph.2020.06.021. 3. Lange KW, Nakamura Y. Food bioactives, micronutrients, immune function and COVID-19. Journal of Food Bioactives. 2020. 10https://doi.org/10.31665/JFB.2020.10222. 4. Panarese A, Shahini E. Covid-19, and vitamin D. Aliment Pharmacol Ther. 2020;51(10):993–5. https://doi.org/10.1111/apt.15752. 5. Grant WB, Lahore H, McDonnell SL, Baggerly CA, French CB, Aliano JL, et al. Evidence that vitamin D supplementation could reduce risk of influenza and COVID-19 infections and deaths. Nutrients. 2020;12(4):988. https://doi.org/10.3390/nu12040988. 6. Alipio M. Vitamin D supplementation could possibly improve clinical outcomes of patients infected with coronavirus-2019 (COVID-19). 2020. Available at SSRN 3571484. 7. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, Greenberg L, Aloia JF, Bergman P, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583. https://doi.org/10.1136/bmj.i6583. 8. Lanham-New SA, Webb AR, Cashman KD, Buttriss JL, Fallowfield JL, Masud T, et al. Vitamin D and SARS-CoV-2 virus/COVID-19 disease. BMJ Nutrition, Prevention & Health. 2020;3:106–10. https://doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000089. 9. McCartney DM, Byrne DG. Optimisation of vitamin D status for enhanced Immuno-protection against Covid-19. Ir Med J. 2020;113(4):58. 10. Ilie PC, Stefanescu S, Smith L. The role of vitamin D in the prevention of coronavirus disease 2019 infection and mortality. Aging Clin Exp Res. 2020;32:1195–8. https://doi.org/10.1007/s40520-020-01570-8. 11. Raharusun P, Priambada S, Budiarti C, Agung E, Budi C. Patterns of COVID-19 mortality and vitamin D: an Indonesian study. Available at SSRN. 2020. https://doi.org/10.2139/ssrn.3585561. 12. Rhodes JM, Subramanian S, Laird E, Kenny RA. Low population mortality from COVID-19 in countries south of latitude 35 degrees north supports vitamin D as a factor determining severity. Aliment Pharmacol Ther. 2020;51(12):1434–7. https://doi.org/10.1111/apt.15777. 13. Andersen LB, Przybyl L, Haase N, von Versen-Höynck F, Qadri F, Jørgensen JS, et al. Vitamin D depletion aggravates hypertension and target-organ damage. J Am Heart Assoc. 2015;4(2):e001417. https://doi.org/10.1161/JAHA.114.001417. 14. Susantitaphong P, Nakwan S, Peerapornratana S, Tiranathanagul K, Katavetin P, Srisawat N, et al. A double-blind, randomized, placebo-controlled trial of combined calcitriol and ergocalciferol versus ergocalciferol alone in chronic kidney disease with proteinuria. BMC Nephrol. 2017;18(1):1–8. https://doi.org/10.1186/s12882-017-0436-6. 15. Xudong X, Junzhu C, Xingxiang W, Furong Z, Yanrong L. Age-and gender-related difference of ACE2 expression in rat lung. Life Sci. 2006;78(19):2166–71. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2005.09.038. |