Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμπληρώματα διατροφής. Ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση του άγχους.

Συμπληρώματα διατροφής. Ο ρόλος τους στην αντιμετώπιση του άγχους.

Το άγχος είναι ένα κοινό πρόβλημα και προκαλεί μεγαλύτερες φυσιολογικές απαιτήσεις: απαιτούνται περισσότερο οξυγόνο, κυκλοφορία, ενέργεια και κατά συνέπεια περισσότεροι μεταβολικοί συμπαράγοντες. Μεταξύ άλλων, το ψυχοκοινωνικό στρες που βιώνουν τα άτομα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προληφθεί. Οι διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να προσδώσουν ανθεκτικότητα και να διασώσουν την ευαισθησία στο στρες, όπως αναλύθηκε παραπάνω και αλλού. Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατες κλινικές παρατηρήσεις, συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και σε περίπλοκες νευροψυχιατρικές καταστάσεις, όπως το μείζον καταθλιπτικό σύνδρομο, οι διπολικές διαταραχές και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μεταξύ άλλων.

Τα διατροφικά πρότυπα που οδηγούν σε θετικά και προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του στρες και της φλεγμονής είναι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της μεσογειακής διατροφής. Η μείωση του στρες υποστηρίζεται επίσης από συμπληρώματα διατροφής μετάλλων και βιταμινών. Πρόσθετη προστασία από το στρες παρέχεται από την πρόσληψη ωμέγα-3. Οι ελλείψεις σε μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά μπορεί να οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε ανεπαρκή πρόσληψη, συνοδές ασθένειες, γήρανση, φάρμακα, τρόπο ζωής, μεταβολικές διαταραχές και γενετικές αλλοιώσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά αποτελέσματα. Η σχετική έλλειψη ωμέγα-3 στη δυτική διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή DHA στις κυτταρικές μεμβράνες του εγκεφάλου. Η ανεπαρκής διατροφική παροχή ωμέγα-3 μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της γήρανσης, καθώς μελέτες σε μοντέλα ποντικών αποκάλυψαν ότι ο γερασμένος εγκέφαλος τείνει να χάνει DHA. Η ειδική μείωση του DHA στον ηλικιωμένο εγκέφαλο μπορεί να οφείλεται σε μια σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση ορισμένων ενζυματικών δραστηριοτήτων, που εμπλέκονται ειδικά στην ενσωμάτωση του DHA στα φωσφολιπίδια του εγκεφάλου. Αυτή η διαδικασία μπορεί να προληφθεί μέσα από ειδικά συμπληρωματα διατροφης, όπως φαίνεται σε ηλικιωμένους αρουραίους.

Όσον αφορά το μαγνήσιο, η υπομαγνησιαιμία μπορεί να προσδιοριστεί γενετικά ή να οφείλεται στη χρήση ορισμένων τύπων φαρμάκων ή στην κατάχρηση αλκοόλ ή μπορεί να ακολουθήσει γαστρεντερική απώλεια ή δυσρύθμιση της νεφρικής επαναρρόφησης σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Η ανεπάρκεια μαγνησίου περιλαμβάνει πάντα δευτερογενείς διαταραχές ηλεκτρολυτών.  Η ανεπάρκεια α-τοκοφερόλης λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης βιταμίνης Ε δεν είναι συχνή και μπορεί να εμφανιστεί πιο συχνά σε παιδιά παρά σε ενήλικες, σε συνθήκες χρόνιας δυσαπορρόφησης λίπους ή λόγω γενετικών ανωμαλιών στην ηπατική πρωτεΐνη μεταφοράς α-τοκοφερόλης ή στη σύνθεση λιποπρωτεϊνών. Η ανάπτυξη κλινικών ενδείξεων ανεπάρκειας βιταμίνης Ε μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια έκθεσης σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και μπορεί να βλάψει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, να αυξήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να διαστρεβλώσει την προσεκτικά προγραμματισμένη ανάπτυξη του νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε ελαττώματα πολλά αναπτυσσόμενα όργανα. Η χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος ή ο ανώμαλος μεταβολισμός του φολικού οξέος καθώς και η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 ή Β6 προκαλούν αύξηση της ομοκυστεΐνης και η υπερομοκυστεϊναιμία έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλοαγγειακών και καρδιαγγειακών διαταραχών. Τα ειδικά σχεδιασμένα συμπληρώματα διατροφής θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για τον περιορισμό των επιπτώσεων διαταραχών όπως το άγχος, το στρες, οι διαταραχές ύπνου και να βοηθήσουν στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας σε όλη τη ζωή χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Τα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν επί του παρόντος, των οποίων τα συστατικά περιλαμβάνουν τα μικρο- και μακροθρεπτικά συστατικά φολικό οξύ, μαγνήσιο, PUFAs και άλφα-τοκοφερόλη, αποδεικνύονται αρκετά ωφέλιμα. Τα συμπληρώματα διατροφής ειδικά για την απώλεια μνήμης, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και το MCI έχουν κυκλοφορήσει επίσης στην αγορά τα τελευταία χρόνια ως συμπλήρωμα θεραπειών για την αντιστάθμιση πιθανών ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά και η αποτελεσματικότητά τους έχει αξιολογηθεί σε πολλές μετα-αναλύσεις, με διαφορετικά αποτελέσματα.

--------------------------------------------------------------------
Πηγή:
Businaro R. (2022)0" Food supplements to complement brain functioning: the benefits of a combination of magnesium, folic acid, omega-3 fatty acids and vitamin E" [version 1; peer review: 1 approved]. F1000Research 2022, 11:140


 

  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -