Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έλεγχος βάρους και συμπληρώματα διατροφής

Έλεγχος βάρους και συμπληρώματα διατροφής


Η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία που σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο πολλαπλών καταστροφικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2) και των καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), μεταξύ άλλων. Η αιτιολογία της παχυσαρκίας είναι περίπλοκη, πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει τη δυσρύθμιση του συστήματος ενεργειακής ισορροπίας του σώματος που μεσολαβείται από μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ νευρικών, ορμονικών και μεταβολικών οδών, καθιστικής ζωής, γενετικής προδιάθεσης και υπερβολικής κατανάλωσης θερμίδων. Η μέτρια απώλεια βάρους θεωρείται ωφέλιμη για άτομα με υπερβάλλον βάρος και παχυσαρκία λόγω του αντίκτυπού της στη μείωση του κινδύνου ασθένειας. Ωστόσο, η επιτυχής διαχείριση βάρους, η οποία περιλαμβάνει όχι μόνο την απώλεια βάρους, αλλά και τη διατήρηση της απώλειας βάρους (δηλαδή, τον περιορισμό της επανάκτησης βάρους), αποτελεί πρόκληση. 

Ο περιορισμός των θερμίδων και η αυξημένη σωματική δραστηριότητα είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι των παραδοσιακών προγραμμάτων διαχείρισης βάρους, αλλά συχνά δεν οδηγούν από μόνα τους σε σημαντική, διαρκή απώλεια βάρους. Τα συμπληρώματα διατροφής, ιδιαίτερα αυτά με θερμογονικές, λιποτροπικές ιδιότητες ή ιδιότητες κορεσμού, χρησιμοποιούνται από πολλούς καταναλωτές για την υποστήριξη προγραμμάτων διατροφής και τρόπου ζωής για τη διαχείριση του βάρους. Η καφεΐνη και το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού (GTE) είναι συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούνται συνήθως με θερμογονικές ιδιότητες. Η χολίνη και η γλυκομαννάνη αντιπροσωπεύουν συμπληρώματα με αναμενόμενα λιποτροπικά αποτελέσματα και αποτελέσματα κορεσμού, αντίστοιχα. Το εκχύλισμα κόκκων πράσινου καφέ (GCBE) και τα καψαϊκινοειδή και τα καψινοειδή είναι νεότερα στην αγορά και γίνονται δημοφιλή για υποστήριξη διαχείρισης βάρους.

Στις ΗΠΑ, τα συμπληρώματα διατροφής ελέγχονται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Ωστόσο, παρά την ύπαρξη ομοσπονδιακής ρυθμιστικής εποπτείας, η ασφάλεια των προϊόντων συμπληρωμάτων διατροφής που στοχεύουν στην υποστήριξη διαχείρισης βάρους έχει αμφισβητηθεί. Ο FDA ορίζει τα συμπληρώματα διατροφής ως προϊόντα που λαμβάνονται από το στόμα και περιέχουν διατροφικά συστατικά που προορίζονται να συμπληρώσουν τη δίαιτα, αλλά δεν προορίζονται για τη θεραπεία, τη διάγνωση, τον μετριασμό, την πρόληψη ή τη θεραπεία ασθενειών.

Τα συμπληρώματα διατροφής απαιτείται επίσης από τον FDA να παράγονται σύμφωνα με τις Ορθές Πρακτικές Κατασκευής, με υποχρεωτική αναφορά σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών και ειδοποίηση FDA πριν από την κυκλοφορία ενός νέου διατροφικού συστατικού (NDI). Περαιτέρω, οι κατασκευαστές απαγορεύεται να εμπορεύονται συμπληρώματα με μη ασφαλή συστατικά. Δεδομένου του συνεχούς υψηλού ενδιαφέροντος για στρατηγικές επιτυχούς διαχείρισης βάρους μέσω προσεγγίσεων διατροφής και τρόπου ζωής, καθώς και πρόσφατων ερωτήσεων σχετικά με την ασφάλεια των προϊόντων στην κατηγορία διαχείρισης βάρους συμπληρωμάτων διατροφής, κατά καιρούς εντοπίζονται και αναλύονται πολλά χρησιμοποιούμενα συστατικά στα εκάστοτε σκευάσματα με συμπληρώματα διατροφής. Τα στοιχεία ασφάλειας για κάθε συστατικό εξετάζονται και συνοψίζεται η κατάσταση των κλινικών στοιχείων σχετικά με τη διαχείριση του βάρους και τα παρεμφερή κλινικά οφέλη για την υγεία.

--------------------------------------------------------------------
Πηγή:
Eunice Mah, Oliver Chen, DeAnn J. Liska and Jeffrey B. Blumberg  (2022) "Dietary Supplements for Weight Management: A Narrative Review of Safety and Metabolic Health Benefits" Nutrients 2022, 14(9), 1787;

 

  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -