Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμπληρωματα διατροφης, υγεία των οστών και περιβάλλον.

Συμπληρωματα διατροφης, υγεία των οστών και περιβάλλον.

Η σύνοψη των συστηματικών επιστημονικών ανασκοπήσεων και μετα-αναλύσεων οι οποίες εξετάζουν τις επιπτώσεις που έχουν τα συμπληρωματα διατροφης και οι διατροφικές πρωτεϊνες για την υγεία των οστών σε ενήλικες υποδηλώνει ότι τα επίπεδα διατροφικής πρωτεΐνης ακόμη και πάνω από το τρέχον RDA (συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης) μπορεί να είναι ευεργετικά στην ανάσχεση της απώλειας οστικής μάζας αλλά και του κινδύνου κατάγματος του ισχίου, υπό την προϋπόθεση πάντοτε ότι οι προσλήψεις ασβεστίου, είτε από τη φυσιολογική διατροφή είτε μέσω συμπληρωμάτων, είναι επαρκείς. Αρκετές συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις έχουν εξετάσει τα οφέλη και τους κινδύνους της πρόσληψης διατροφικών πρωτεϊνών για την υγεία των οστών σε ενήλικες. Απαιτούνται επαρκείς προμήθειες διατροφικής πρωτεΐνης για βέλτιστη ανάπτυξη των οστών και διατήρηση υγιούς οστού. Η διακύμανση της πρόσληψης πρωτεϊνών εντός του «φυσιολογικού» εύρους αντιστοιχεί στο 2 με 4% της διακύμανσης της BMD στους ενήλικες (Rizzoli et al, 2018). 

Σε ηλικιωμένα άτομα με οστεοπόρωση, η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης (≥ 0,8-g / kg σωματικού βάρους / ημέρα, δηλαδή, πάνω από το τρέχον RDA) σχετίζεται με υψηλότερο BMD, χαμηλότερο ποσοστό απώλειας οστού και μειωμένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι διατροφικές προσλήψεις ασβεστίου είναι επαρκείς. Η παρέμβαση με συμπληρώματα διατροφής πρωτεΐνης ελαττώνει τη σχετιζόμενη με την ηλικία μείωση της BMD και μειώνει τα επίπεδα του δείκτη συρρίκνωσης των οστών, μαζί με αύξηση του IGF-I και μείωση της PTH. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φορτίο οξέος που προέρχεται από τη διατροφή είναι επιβλαβές για την υγεία των οστών. Έτσι, η ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών μέσω της διατροφής μπορεί να είναι ένα πιο σοβαρό πρόβλημα από την περίσσεια πρωτεΐνης στους ηλικιωμένους. Είναι γεγονός βέβαια ότι απαιτούνται μακροχρόνιες, καλά ελεγχόμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές για την περαιτέρω αξιολόγηση της επίδρασης της πρόσληψης διατροφικών πρωτεϊνών σχετικά με τον κίνδυνο κατάγματος (Rizzoli et al, 2018).

Σε όλο τον κόσμο, πολλοί άνθρωποι δεν επιτυγχάνουν επαρκή διατροφική πρόσληψη ασβεστίου. Η επάρκεια της διατροφικής κατανάλωσης ασβεστίου ποικίλλει γεωγραφικά και αντικατοπτρίζει την κατανάλωση γάλακτος. Η πρόσληψη ασβεστίου είναι γενικά χαμηλή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Για να ικανοποιηθεί η καθημερινή διατροφική απαίτηση, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα λαχανικά είναι σημαντικές, εύκολα διαθέσιμες, πηγές. Πράγματι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα αντιπροσωπεύουν καλές διατροφικές πηγές ασβεστίου λόγω του υψηλού περιεχομένου θρεπτικών συστατικών, του υψηλού ρυθμού απορρόφησης, της εύκολης διαθεσιμότητας αλλά και του σχετικά χαμηλού κόστους, γεγονός που καθιστά εφικτή την τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρέχουν περισσότερο ασβέστιο, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και φώσφορο ανά θερμίδα από οποιαδήποτε άλλη τυπική τροφή που βρίσκεται στη διατροφή των ενηλίκων. Πολλές διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνουν την κατανάλωση 3 μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (για παράδειγμα, 1 ποτήρι γάλα, 1 μερίδα τυριού, 1 γιαούρτι). Για παράδειγμα, 250 mg ασβεστίου μπορούν να ληφθούν από ένα ποτήρι γάλα 200 ml, μια μερίδα 125 g γιαουρτιού ή 35 g σκληρού τυριού. Ωστόσο, επειδή τα γαλακτοκομικά προϊόντα συνήθως συνοδεύονται και από την αντίστοιχη θερμιδική τους αξία, μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου μπορεί να καλυφθεί από ποιοτικά και επώνυμα συμπληρωματα διατροφης (Rozenberg et al, 2016).

Τα συμπληρώματα διατροφής, μαζί με όλα τα θετικά τους οφέλη στον οργανισμό, διατηρούν άμεση συσχέτιση και με το περιβάλλον αλλά και με τις κοινωνίες όπου παράγονται και διαδίδονται. Ένας αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, σε συνδυασμό με παράγοντες όπως η αλλαγή κοινωνικο-δημογραφικών στοιχείων, θα ασκήσει αυξημένη πίεση στους διεθνείς διαθέσιμους πόρους ώστε να παρέχει όχι μόνο περισσότερα τρόφιμα αλλά και διαφορετικούς τύπους τροφίμων. Η αυξημένη ζήτηση για ζωικές πρωτεΐνες ειδικότερα αναμένεται να έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, δημιουργώντας εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, απαιτώντας περισσότερο νερό και περισσότερη γη. Η αντιμετώπιση αυτής της «καταιγίδας» θα απαιτήσει πιο βιώσιμη παραγωγή υφιστάμενων πηγών πρωτεϊνών, καθώς και εναλλακτικές πηγές για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση. Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη τους παράγοντες και τις προκλήσεις που σχετίζονται με διατροφικούς, περιβαλλοντικούς και τεχνολογικούς τομείς στη βιομηχανία που αφορά τα συμπληρώματα διατροφής. Οι υπάρχουσες πηγές πρωτεϊνών προσφέρουν κοινωνικά και οικονομικά οφέλη και έχουν υψηλό επίπεδο αποδοχής από τους καταναλωτές. Επιπλέον, η πρόσφατη βιβλιογραφία υπογραμμίζει τον ρόλο του ζωικού κεφαλαίου ως μέρος της λύσης στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και υποδεικνύει ότι η ζωική πρωτεΐνη έχει σημαντικό ρόλο ως μέρος μιας βιώσιμης διατροφής. Οι νέες πρωτεΐνες απαιτούν την ανάπτυξη νέων προμηθευτικών αλυσίδων, καθώς και την προσοχή μας σε θέματα όπως το κόστος παραγωγής, η ασφάλεια των τροφίμων, η διάδοση στις κοινωνίες μαζί με την αποδοχή των καταναλωτών ( Henchion et al, 2017).

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
Henchion, M.; Hayes, M.; Mullen, A.M.; Fenelon, M.; Tiwari, B. Future Protein Supply and Demand: Strategies and Factors Influencing a Sustainable Equilibrium. Foods 2017, 6, 53. 
 
Rizzoli, R., Biver, E., Bonjour, J. et al. Benefits and safety of dietary protein for bone health—an expert consensus paper endorsed by the European Society for Clinical and Economical Aspects of Osteopororosis, Osteoarthritis, and Musculoskeletal Diseases and by the International Osteoporosis Foundation. Osteoporos Int 29, 1933–1948 (2018).  

Rozenberg, S., Body, J., Bruyère, O. et al. Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs—A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcif Tissue Int 98, 1–17 (2016).  

  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -