Συμπληρωματα διατροφης και ανοσοποιητικό σύστημα

Συμπληρωματα διατροφης και ανοσοποιητικό σύστημα

Η άμυνα του ξενιστή, που ορίζεται από το περίπλοκο δίκτυο των λεμφοειδών οργάνων, των  κυττάρων και των μορίων, είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση (Parkin & Cohen, 2001). Όταν η ανοσία πάει στραβά, προκύπτουν παθογένεση, μεταβολικές, εκφυλιστικές ασθένειες. Οι ανοσοενισχυτικές ιδιότητες στα συμπληρωματα διατροφης, όπως τα προβιοτικά, οι ολιγοσακχαρίτες και οι β-γλυκάνες έχουν αποδειχθεί συχνά εξαιρετικά δραστικά στη διαδικασία της ανοσοενίσχυσης του οργανισμού (Wichers, 2009). Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι ειδικά τα συμπληρώματα με πρωτεΐνες ορού γάλακτος ενισχύουν την ανοσία κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου και έτσι αποτρέπουν πολλές ανοσολογικές επιπλοκές (Badr, Mohany, & Metwalli, 2011). 
Μια μελέτη για τα συμπληρωματα διατροφης σε τρωκτικά έχει δείξει ότι η κατάποση πρωτεΐνης ορού γάλακτος διεγείρει τον πολλαπλασιασμό των ανοσοκυττάρων και τη μετανάστευση στα δευτερογενή λεμφοειδή όργανα (Badr, Ebaid, Mohany, & Abuelsaad, 2012b). Μετά από κλινική δοκιμή και μια μετα-ανάλυση αποκαλύφθηκε ότι τα περιστατικά δερματίτιδας σε βρέφη τα οποία διατρέφονταν συμπληρωματικά με ορό γάλακτος ήταν χαμηλότερα κατά 16% (Alexander et al, 2010, Krakowski et al, 2008). Οι ανοσολογικές αναλύσεις αίματος ποντικών με συμπύκνωμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος έδειξαν μείωση των φλεγμονωδών κυτοκινών όπως IL-1α, IL-1β, IL-10 και TNF-α. Αντίθετα, τα επίπεδα των κυτοκινών IL-2, IL-4, IL-7, IL-8, υπεύθυνα για τη διατήρηση του φυσιολογικού ανοσοποιητικού συστήματος βελτιώθηκαν. Η πρόσληψη 20 g / ημέρα συμπληρωμάτων διατροφής πρωτεΐνης ορού γάλακτος βελτίωσε τις δερματικές παθήσεις των ασθενών με ψωρίαση (Prussick, Prussick, & Gutman, 2013). Ενώ η αρχική περιοχή της ψωρίασης και η βαθμολογία σοβαρότητας κυμαίνονταν από 4,9 έως 28,8, μετά από θεραπεία 3 μηνών άλλαξε 0,8 σε 8,4. Η ανακούφιση της αυτοάνοσης νόσου αποδόθηκε σε υψηλότερα επίπεδα γλουταθειόνης και εξασθενημένη συστηματική φλεγμονή (Prussick et al., 2013). Περαιτέρω ευεργετικά ευρήματα προκύπτουν στη δημοσιευμένη επιστημονική βιβλιογραφία με το πέρασμα του χρόνου.

Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, συνέπεια της ανθυγιεινής διατροφής και του στρες, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά προβλήματα (Udenigwe & Mohan, 2014). Καθώς τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι στεφανιαίες ασθένειες έχουν γίνει η νούμερο ένα αιτία θνησιμότητας, η υπέρταση πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά. Μελέτες δείχνουν ότι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος μπορεί να είναι ευεργετική για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου. Τα πεπτίδια ορού γάλακτος όπως το Ala-Leu-Pro-Met-His-Ile-Arg, το οποίο προέρχεται από β-λακτοσφαιρίνη, έχουν ισχυρές αντιυπερτασικές δραστηριότητες (Korhonen, 2009). Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης ορού γάλακτος βελτιώνει την αρτηριακή διαστολή, μειώνοντας έτσι τους καρδιακούς κινδύνους. Ο φυσιολογικός μηχανισμός βρέθηκε ανεξάρτητος από αγγειοδραστικούς μεταβολίτες, αλλά μεσολαβεί μέσω ταχέως απορροφήσιμων εκχυλισμάτων ορού γάλακτος (Ballard et al., 2013). Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα συμπληρωματα πρωτεΐνης ορού γάλακτος σε άτομα που υποβάλλονται σε προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης μπορούν να μετριάσουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους αυξάνοντας το επίπεδο HDL (Sheikholeslami Vatani & Ahmadi Kani Golzar, 2012). Μια πρόσφατη μελέτη ανέφερε ότι η ανασταλτική δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ACE) και η μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης - η ικανότητα των υδρολυμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος μπορούν να βελτιωθούν με τη θεραπεία με εξωπεπτιδάση (Cheung, Aluko, Cliff, & Li-Chan, 2015). Αναφέρθηκε μείωση της συστολικής πίεσης (-12 έως -31 mm Hg) μετά από 24 ώρες θεραπείας με 100 mg / kg υδρόλυσης (Cheung et al., 2015). Τα πεδία των συμπληρωμάτων πρωτεΐνης ορού γάλακτος στη διαχείριση της υπέρτασης πρέπει να διερευνηθούν με έμφαση στον ακριβή μηχανισμό δράσης.

Ομοιόσταση του εντέρου
Η διατήρηση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου έχει αποδειχθεί ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντική για την υγεία του ανθρώπου. Όταν τα βακτήρια διαταράσσονται λόγω ασθένειας και υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών, συνιστάται η αποκατάστασή τους με προβιοτικά συμπληρώματα. Το έντερο όμως είναι εχθρικό με ακραίες διακυμάνσεις του pH. Έτσι, η ενθυλάκωση των προβιοτικών σε ένα ρυθμιστικό στρώμα θεωρείται μια βιώσιμη επιλογή. Από αυτή την άποψη, τα συμπληρωματα διατροφης με πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι ιδανικός υποψήφιος για τη μικροβιακή ενθυλάκωση. Κάποια ελπιδοφόρα ευρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση παρουσιάζονται παρακάτω. Ένα προβιοτικό στέλεχος Lactobacillus rhamnosus CRL 1505 θα μπορούσε να επικαλυφθεί με επιτυχία σε μείγμα πρωτεΐνης ορού γάλακτος / πηκτίνης (Gerez, Font de Valdez, Gigante, & Grosso, 2012). Περαιτέρω, τα Lactobacillus acidophilus και Bifidobacterium σταθεροποιημένα με σύμπλοκο πρωτεΐνης ορού γάλακτος / πηκτίνης θα μπορούσαν να ενισχυθούν σε γιαούρτι (Walsh, Cheng, & Guo, 2014). 

Ο συνδυασμός πρωτεΐνης ορού γάλακτος / αλγινικού αποκατέστησε αποτελεσματικά τη βιωσιμότητα του Saccharomyces boulardii. Αυτή η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας προσομοιωμένο γαστρικό και εντερικό υγρό, έδειξε ποσοστό επιβίωσης 40% για την ενθυλακωμένη ζύμη σε σύγκριση με το 10% για ελεύθερα κύτταρα ζύμης (Hébrard et al., 2010). Η πρωτεΐνη ορού γάλακτος βελτιώνει τη βιωσιμότητα του S. boulardii κατά την ξήρανση με ψεκασμό (Duongthingoc, George, Katopo, Gorczyca, & Kasapis, 2013).

Συμπερασματικά σημειώνουμε ότι τα συμπληρωματα διατροφης, εφόσον λαμβάνονται με τον δέοντα τρόπο σε καθημερινή προγραμματισμένη βάση, αποδίδουν τα μέγιστα οφέλη στον οργανισμό. 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ:

J. Parkin, B. Cohen An overview of the immune system Lancet, 357 (9270) (2001), pp. 1777-1789

H. Wichers Immunomodulation by food: Promising concept for mitigating allergic disease? Analytical and Bioanalytical Chemistry, 395 (1) (2009), pp. 37-45

G. Badr, M. Mohany, A. Metwalli Effects of undenatured whey protein supplementation on CXCL12- and CCL21-mediated B and T cell chemotaxis in diabetic mice Lipids in Health and Disease, 10 (2011), p. 203

G. Badr, H. Ebaid, M. Mohany, A.S. Abuelsaad Modulation of immune cell proliferation and chemotaxis towards CC chemokine ligand (CCL)-21 and CXC chemokine ligand (CXCL)-12 in undenatured whey protein-treated mice The Journal of Nutritional Biochemistry, 23 (12) (2012), pp. 1640-1646

D.D. Alexander, D.F. Schmitt, N.L. Tran, L.M. Barraj, C.A. Cushing Partially hydrolyzed 100% whey protein infant formula and atopic dermatitis risk reduction: A systematic review of the literature Nutrition Reviews, 68 (4) (2010), pp. 232-245

A.C. Krakowski, L.F. Eichenfield, M.A. Dohil Management of atopic dermatitis in the pediatric population Pediatrics, 122 (4) (2008), pp. 812-824

R. Prussick, L. Prussick, J. Gutman Psoriasis improvement in patients using glutathione-enhancing, nondenatured whey protein isolate: A pilot study The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 6 (10) (2013), pp. 23-26

C.C. Udenigwe, A. Mohan Mechanisms of food protein-derived antihypertensive peptides other than ACE inhibition Journal of Functional Foods, 8 (2014), pp. 45-52

K.D. Ballard, B.R. Kupchak, B.M. Volk, E. Mah, A. Shkreta, C. Liptak, A.S. Ptolemy, M.S. Kellogg, R.S. Bruno, R.L. Seip, C.M. Maresh, W.J. Kraemer, J.S. Volek Acute effects of ingestion of a novel whey-derived extract on vascular endothelial function in overweight, middle-aged men and women The British Journal of Nutrition, 109 (5) (2013), pp. 882-893

D. Sheikholeslami Vatani, F. Ahmadi Kani Golzar Changes in antioxidant status and cardiovascular risk factors of overweight young men after six weeks supplementation of whey protein isolate and resistance training Appetite, 59 (3) (2012), pp. 673-678

L.K.Y. Cheung, R.E. Aluko, M.A. Cliff, E.C.Y. Li-Chan Effects of exopeptidase treatment on antihypertensive activity and taste attributes of enzymatic whey protein hydrolysates Journal of Functional Foods, 13 (2015), pp. 262-275

C.L. Gerez, G. Font de Valdez, M.L. Gigante, C.R.F. Grosso Whey protein coating bead improves the survival of the probiotic Lactobacillus rhamnosus CRL 1505 to low pH Letters in Applied Microbiology, 54 (6) (2012), pp. 552-556

H. Walsh, Cheng J., Guo M. Effects of carbonation on probiotic survivability, physicochemical, and sensory properties of milk-based symbiotic beverages Journal of Food Science, 79 (4) (2014), pp. 604-613

G. Hébrard, V. Hoffart, E. Beyssac, J.-M. Cardot, M. Alric, M. Subirade Coated whey protein/alginate microparticles as oral controlled delivery systems for probiotic yeast Journal of Microencapsulation, 27 (4) (2010), pp. 292-302

D. Duongthingoc, P. George, L. Katopo, E. Gorczyca, S. Kasapis Effect of whey protein agglomeration on spray dried microcapsules containing Saccharomyces boulardii Food Chemistry, 141 (3) (2013), pp. 1782-1788

  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -