Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμπληρωματα διατροφης: έκταση χρήσης

Συμπληρωματα διατροφης: έκταση χρήσης

Τα συμπληρωματα διατροφης βάσει στατιστικής ανάλυσης και σχετικών ερευνών είναι κυρίως διαδεδομένα στον γενικό πληθυσμό, σε εκείνους που συμμετέχουν σε αθλήματα (κυρίως επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες) καθώς και σε στρατιωτικούς. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των στοιχείων από διάφορες έρευνες για τη χρήση συμπληρωμάτων σε στρατιωτικό προσωπικό δημοσιεύθηκε το 2008. Αυτή η ανασκόπηση ανέφερε ότι το 60% του ενεργού προσωπικού χρησιμοποιεί συμπληρωματα διατροφης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ το ποσοστό αυξήθηκε σε 85% μεταξύ αυτών που εισήλθαν σε ειδικές δυνάμεις. Τα δεδομένα σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων και τη σωματική δραστηριότητα συλλέχθηκαν το 2007–2008 από 106.698 στρατιώτες και συνδέθηκαν με τη σωματική ανάπτυξη και τα δημογραφικά δεδομένα. Αυτή η έρευνα αποκάλυψε ότι το 47% όλων των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν τουλάχιστον 1 τύπο συμπληρώματος. Το 22% ανέφερε τη χρήση πολλαπλών συμπληρωμάτων. Μια πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη χρήση συμπληρωματων διατροφης σε ενεργούς στρατιώτες του αμερικανικού στρατού σε διάφορες τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο ανέφερε ότι το 53% των ερωτηθέντων χρησιμοποίησε κάποιο συμπλήρωμα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτές οι αναφορές υποδηλώνουν ότι η χρήση σε διάφορες στρατιωτικές ομάδες είναι υψηλότερη από εκείνη του γενικού πληθυσμού, όπου έχει αναφερθεί επικράτηση χρήσης 39% σε ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας 19-30 ετών και 49% σε ενήλικες ηλικίας 31–50 ετών.

Οι χρήστες συμπληρωμάτων αναφέρουν πολλούς διαφορετικούς λόγους για την κατανάλωση των προϊόντων αυτών: στον γενικό πληθυσμό και η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής συχνά οδηγείται από την πεποίθηση ότι προσδίδουν οφέλη στην υγεία πάνω και πέρα από εκείνα που μπορούν να επιτευχθούν με την κατανάλωση κανονικών τροφίμων. Οι λόγοι αυτοί, ενδεικτικά συμπυκνώνονται στους εξής: βελτίωση της υγείας (64%), παροχή περισσότερης ενέργειας (31%), η αύξηση της μυϊκής δύναμης (25%) και η βελτίωση της απόδοσης (17%). Μεταξύ των αθλητών στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σχεδόν οι μισοί (45%) από αυτούς που επιλέχθηκαν για δοκιμές φαρμάκων δήλωσαν τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, με τις βιταμίνες (43%) και τις πρωτεΐνες / αμινοξέα (14%) να είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιημένα συμπληρώματα. Στο στρατιωτικό προσωπικό, τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα συμπληρώματα ήταν πολυβιταμίνες ή πολυμεταλλικά (38%), πρωτεΐνες και αμινοξέα (19%), μεμονωμένες βιταμίνες και μέταλλα (18%), προϊόντα συνδυασμού (9%) και συμπληρώματα βοτάνων (8%). 

 
Μια μεγάλης κλίμακας ανάλυση πρωταθλητών στίβου (ανασκόπηση 3887 εντύπων ελέγχου ντόπινγκ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια 12 Διεθνών Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων Συνδέσμου Αθλητικών Ομοσπονδιών) διαπίστωσε 6523 δηλώσεις χρήσης συμπληρωμάτων διατροφής, δίνοντας ένα μέσο ποσοστό χρήσης 1,7 συμπληρωμάτων ανά αθλητή. Παρόμοια υψηλά ποσοστά χρήσης συμπληρωμάτων βρέθηκαν σε παίκτες ποδοσφαίρου υψηλού επιπέδου που αγωνίζονταν στους διαγωνισμούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου Fédération Internationale de Football Association του 2002 και του 2006. Στους στρατιωτικούς πληθυσμούς, υπάρχουν επίσης ενδείξεις για τη χρήση πολλαπλών συμπληρωμάτων από ορισμένα άτομα: αυτό μπορεί να υπερβαίνει τα 5 ξεχωριστά συμπληρώματα την ημέρα.

Η χρήση ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση φαίνεται να είναι ενδημική στον αθλητικό πληθυσμό και η χρήση αυτών των ουσιών συνήθως ξεκινά σε νεαρή ηλικία. Μια πρόσφατη έρευνα μεγάλης κλίμακας για τη νεολαία των ΗΠΑ έδειξε ότι η χρήση όλων των συμπληρωμάτων διατροφής που βελτιώνουν την απόδοση κυμαινόταν από 5 έως 17% σε διαφορετικές τοποθεσίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των κορυφαίων νεαρών Γερμανών αθλητών, η συχνότητα της χρήσης συμπληρωμάτων εκτιμήθηκε ότι ήταν 80%, το οποίο είναι σημαντικά υψηλότερο από τα δεδομένα της Γερμανικής Εθνικής Έρευνας για τη Διατροφή II, η οποία έδειξε ότι το 16-19% όλων των Γερμανών εφήβων (ηλικίας 14 18 ετών) ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν συμπληρώματα διατροφής και ότι η χρήση μεταξύ Γερμανών ηλικίας 18 έως 24 ετών ήταν πιο συχνή (21%), ενώ αυξανόταν περαιτέρω με την ηλικία.

Σε όλες τις έρευνες για τη χρήση συμπληρωμάτων σε γενικούς ενεργούς ή αθλητικούς πληθυσμούς, τα συμπληρώματα πρωτεΐνης συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο δημοφιλών.
 
Πηγή:

Ronald J. Maughan  "Quality Assurance Issues in the Use of Dietary Supplements, with Special Reference to Protein Supplements"
The Journal of Nutrition, Volume 143, Issue 11, November 2013, Pages 1843S–1847S,

  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -