Συμπληρώματα Διατροφής: Το Νο1 Κατάστημα

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμπληρώματα ενέργειας και έφηβοι

Συμπληρώματα ενέργειας και έφηβοι

Πολλοί έφηβοι κατά τη διάρκεια ερευνών ανέφεραν ότι έλαβαν συμπληρώματα όπως βιταμίνες και μέταλλα, φυτικά συμπληρώματα και γκουαράνα από τη μητέρα τους. Ήταν ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους εφήβους ανέφεραν ότι δεν γνώριζαν τα οφέλη από τα συμπληρώματα που έδωσε η μητέρα τους, εκτός από μια αόριστη ιδέα ότι κάπως θα τους καθιστούσαν πιο υγιείς. Το θέμα της βελτίωσης της κατάστασης της υγείας ήταν πολύ συνηθισμένο. Επίσης δημοφιλής αποδείχτηκε η πληροφόρηση πως η απλή λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής θα μπορούσε να βελτιώσει μια κακή διατροφή, «αναπληρώνοντας» τις κακές διατροφικές επιλογές. Αυτό το φαινόμενο έχει ονομαστεί «διατροφική ασφάλιση» ή «ασφάλιση υγείας» για άτομα που αισθάνονται σίγουροι για τη διατροφική επάρκεια της διατροφής τους μέσα από συμπληρωματα διατροφης.


Το κύριο θέμα της «παραγωγής ενέργειας» αφορούσε σχεδόν όλα τα συμπληρώματα διατροφής. Οι συμμετέχοντες αναφέρθηκαν στη λήψη μιας «ώθησης ενέργειας» από συμπληρώματα, καθώς και σε μια εξοικονόμηση ενέργειας και αντοχής - «δεν χάνεται ενέργεια τόσο γρήγορα». Οι έφηβοι φαίνεται να αποδίδουν εσφαλμένα τη «δημιουργία» ενέργειας σε αυτά τα συμπληρώματα όταν το πραγματικό αποτέλεσμα είναι διεγερτικό το οποίο και προκαλείται από την καφεΐνη και άλλα διεγερτικά σε προϊόντα όπως ενεργειακά ποτά, γκουαράνα και τζίνσενγκ. Η γκουαράνα, για παράδειγμα, περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης. Είναι πιθανό πολλές από τις λανθασμένες πεποιθήσεις «δημιουργία ενέργειας» μεταξύ των εφήβων να οφείλονται σε πληροφορίες που παρέχονται στους καταναλωτές σχετικά με τη διαφήμιση και την εμπορία αυτών των προϊόντων «υγιεινής διατροφής». 
 
Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι πολλοί από τους εφήβους διατύπωσαν σαφώς ότι είχαν πρόσφατα βιώσει τις φυσιολογικές επιδράσεις της καφεΐνης και ότι ήταν ο κύριος παράγοντας που οδήγησε στην κατανάλωσή τους. Οι έφηβοι ζήτησαν σκόπιμα μια «ώθηση ενέργειας» και το είχαν λάβει με τη μορφή διεγερτικού αποτελέσματος από τα συμπληρώματα και τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη. Ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι η επιθυμητή ώθηση ενέργειας μπορεί να εξαρτάται από τη δοσολογία του ενεργειακού ποτού - "Δεν νομίζω ότι κάνει τίποτα για μένα ... αλλά μπορεί να κάνει τη διαφορά αν πάρω πέντε κουτιά". Από την άποψη αυτή, οι έφηβοι χρησιμοποιούσαν τα συμπληρώματα διατροφής και τα ποτά ως διεγερτικά φάρμακα των οποίων τα αποτελέσματα ήταν σαφώς σχετιζόμενα με τη δόση. Δεν υπήρχαν άλλα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση διεγερτικών ή άλλων φαρμάκων σε συνδυασμό με ενεργειακά ποτά, αλλά η μελλοντική διερεύνηση αυτής της δυνατότητας θα ήταν χρήσιμη για τον προσδιορισμό του αν υπάρχει σχέση μεταξύ κατάχρησης ουσιών και χρήσης θρεπτικών διεγερτικών σε εφήβους.

Αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να εξηγηθούν εν μέρει στο πλαίσιο των αλλαγών που συμβαίνουν κατά την εφηβεία που χαρακτηρίζονται από μεγάλες αλλαγές στη φυσική, γνωστική και κοινωνική ανάπτυξη. Οι έφηβοι βιώνουν την ανάπτυξη της ταυτότητας, των αντιλήψεων, της ανεξαρτησίας και των αυξημένων ευθυνών. Τείνουν επίσης να εμπλέκονται στον πειραματισμό με νέες συμπεριφορές και στην τάση σύγκρισης με τους συνομηλίκους τους. Επομένως, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε αυτό το πλαίσιο της ανάπτυξης των εφήβων, ειδικά σε ένα περιβάλλον όπου η φυσική ανδρεία και η αθλητική απόδοση εκτιμώνται ιδιαίτερα ως φυσικά χαρίσματα.
 
Πηγή:
Jennifer A. O’Dea "Consumption of nutritional supplements among adolescents: usage and perceived benefits" Health Education Research, Volume 18, Issue 1, February 2003, Pages 98–107,
  • visa
  • master
  • mastero
  • paypal
  • viva

(c) katerelosfitness.gr - All rights reserved - Υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center -